Instagram
Hol is jársz?

Ha ide keveredtél, akkor sok fényképet fogsz látni hétköznapi (vagy hétvégi) élményeimről. Ez a blog 2014 elején indult, célom, hogy azok a fényképek, amik nekem sokat jelentenek, de a közösségi oldalakra sok lenne kitenni, ill. fotós fórumokba nem elég erősek, megmutathassam valahol, ill. pár sorral kiegészítve némi élményt nyújtson az olvasónak. Néhány kulisszatitkot is felfedek időnként egy-egy fotó kapcsán. Az előző oldalamon 3 évig (2008 és 2011 között) Babanapló néven futott kicsit hasonló, de az kizárólag a gyerekemről szólt. Természetesen ő most is központi téma, hisz magamon kívül vele töltöm a legtöbb időt. :) Időnként visszatekintek, ha belefutok az archívumban olyan képekbe, amelyeket érdemesnek tartok újra megmutatni. Jó szórakozást kívánok!

2017-01-11 | hozzászólások (0) | Teljes cikk megtekintése

A SZOMBATI ÉLMÉNYEN felbuzdulva, a vasárnapom egy részét is a Balatonnak szántam. Sajnos az éjszaka leesett pont annyi hó, hogy hiába is mentem volna vissza a gyönyörű jégtáblákhoz nem lett volna érdemes. Tudni lehetett, hogy kb. Szántódtól van tiszta jég, hát elmentem odáig. A pesti barátaim Siófokon próbálkoztak jégtáblák keresésével, amennyire tudom, nem jártak sok sikerrel, ráadásul könyökölni kellett a helyekért. Mivel már vészesen ment a nap lefelé, úgy döntöttünk, hogy lesz, ami lesz, muszáj valahol jégre szállnunk, így Balatonszárszón összefutottunk és jobb híján makrózgattuk a jeget.

tollar_eszter_balatonszarszo_jeges_02.jpg

tollar_eszter_balatonszarszo_jeges_03.jpg

tollar_eszter_balatonszarszo_jeges_04.jpg

Én általában így néztem ki. :)

tollar_eszter_balatonszarszo_jeges_01.jpg

Az utolsó fényekre jutott pár korcsolyázó jóember és egy csapat hattyú.

tollar_eszter_balatonszarszo_jeges_05.jpg

tollar_eszter_balatonszarszo_jeges_06.jpg

tollar_eszter_balatonszarszo_jeges_07.jpg

Fél siker, vagy inkább negyed, legalábbis fotós szempontból. Tanulság: konkrét cél nélkül jó nagy lutri fotózni menni. :)
Ellenben a jég morajlását hallgatni nem volt mindennapi élmény. Főleg, amikor reccsent is egyet alattunk. Nem veszélyesen, csak úgy ijesztegetősen.

                         A következő hétvégén folytatása következik...

* Köszönöm Németh Zoltánnak az instás kommentet!

2017-01-09 | hozzászólások (4) | Teljes cikk megtekintése

... ha egyszer itt a szomszédban a Balaton és végre normális tél van.

Annak ellenére, hogy a „fagyáspontom” jóval magasabb, mint az átlag embereké (itt főleg a férfiakat említeném), amikor a Kanizsa Fotóklubban Hivekovics Ákos megtisztelt bennünket egy vetítés erejéig bemutatva, hogy a világ mely pontjaira szervez fotótúrákat, nálam az Antarktisz magasan verte a mezőnyt. Ennek már jó ideje, meg is feledkeztem erről az irreális álomról. (Irreális álmokat nem szoktam sokáig dédelgetni.) De a hétvégi élményem ismét felidézte e rég eltemetett vágyamat, így ma gyorsan kitöltöttem 4 lottószelvényt. :D

Péntek délután vetődött fel a balatoni fotózás gondolata és hiába próbáltak bennünket lebeszélni róla, mert hogy komoly fagykárosodást fogunk elszenvedni, ha kimegyünk. A lebeszélők nem jártak sikerrel. Öten elszántuk magunkat, hogy dacolva a kemény téli időjárással, szombat reggel nekivágunk a Balaton jegének, mint ahogy az országban megannyi fotós teszi ezt ezekben a napokban. Az első helyszín nem bizonyult túl sikeresnek, én viselem legjobban a -9 fokban a kb. 50 km/h sebességű szelet. Krisz egy ideig velem tartott a jégen:

tollar_eszter_jeges_balaton_01.jpg

Jó szokásához híven, nem viselkedett normális ember módjára. Többek között ezért szeretjük. :)

tollar_eszter_jeges_balaton_03.jpg

Neki elege lett, nekem még nem. Ő kiment a szárazföldre, én tovább araszoltam a jégen és fotózgattam. Nem volt nagyon ütős téma, de ettől még lenyűgözött ez a nem mindennapi látvány. Próbáltam pár használható képet készíteni (nem nagyon sikerült).

tollar_eszter_jeges_balaton_04.jpg


tollar_eszter_jeges_balaton_02.jpg

Mit sem tudtam róla, hogy a parton maradtak azon agyalnak, hogy fognak kimenteni, ha beszakad alattam a jég. Amúgy én egy cseppet sem éreztem veszélyesnek. Egyszer csak Krisz jelezte, hogy most már jöjjek ki, mert mindenki menne tovább.

tollar_eszter_jeges_balaton_05.jpg

A második helyszínhez kaptunk egy tippet. Az adott településnél a part közelében araszolva, a házak közt a Balaton felé nyújtogattuk a nyakunkat, így láttunk meg egy szimpatikus lejáratot. Egy forró tea után nekiindultunk… Már a legeleje gyönyörű volt.

tollar_eszter_jeges_balaton_06.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_07.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_08.jpg

Kicsit szétszéledtünk, néhányan eltűntek szem elől... Egyszer csak iszonyat ijesztő csörömpölés hallatszott a nádas felől, majd a „gyertek ide!” kiáltás. Mentünk hát, bízván, hogy nem a vesztünkbe rohanunk, pedig igencsak úgy hangzott.  Amit én először megláttam: mintha jégtáblákba fulladtak volna a srácok.

tollar_eszter_jeges_balaton_09.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_10.jpg

Szeretném megtalálni a megfelelő szavakat erre a látványra, de ehhez én kevés vagyok.

tollar_eszter_jeges_balaton_11.jpg
Fotó: Varga Szilárd (Szilu)

Krisz a TAVALY JÓL BEVÁLLT trükkjét megint alkalmazta az egyik képe kidolgozásánál. Imádom, ezért megmutatom. :)

tollar_eszter_jeges_balaton_12.jpg
Fotó: Kovács Krisztián

És ő, ahogy hozza a formáját.

tollar_eszter_jeges_balaton_13.jpg

És én, a gyenge utánzat. :)

tollar_eszter_jeges_balaton_14.jpg

Mutatom mozgóképen a jégtáblákon való közlekedést. Hanggal nézd!

tollar_eszter_seta_a_jegtablakon.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_15.jpg

Krisszel azért jó kirándulni, mert elképesztően kreatív ötletei vannak. Az ő navigációjával építettünk (oké, leginkább ő építette) egy asztalt. Az utolsó jégtábla már kétemberes volt és mint azt a pacsi is mutatja, zökkenőmentesen zárult a projekt.

tollar_eszter_jeges_balaton_16.jpg

Teljes fényében ragyog a jégasztal.

tollar_eszter_jeges_balaton_17.jpg
Fotó: Kovács Krisztián

Az építmény kiváló környezetet biztosított a csoportképhez.
- Időközben Hanna jóvoltából egy váza is került rá. -

tollar_eszter_jeges_balaton_18.jpg
Fotó: Kovács Krisztián

Aztán kapott még egy vázát és a neveink is belekarcolódtak, ehhez Tamásnak volt egy bozótvágó kése. :)

tollar_eszter_jeges_balaton_19.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_20.jpg

A zajongásunk odavonzott idegeneket, addigra szerencsére mi már kijátszottuk magunkat, lassan továbbálltunk.

tollar_eszter_jeges_balaton_21.jpg

Elhagyván a grundot izgalmas részleteket kezdtem fürkészni.

tollar_eszter_jeges_balaton_23.jpg

Majd felpillantottam és ezt láttam. Na jó, lehet, hogy szóltam nekik, hogy álljanak tótágast, vagy valami. :D

tollar_eszter_jeges_balaton_22.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_24.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_25.jpg

Krisz és Hanna korit húztak, elkészültek a búcsúképek.

tollar_eszter_jeges_balaton_26.jpg

tollar_eszter_jeges_balaton_27.jpg

Fotós szempontból nem a legjobb napszakban voltunk itt (igazából a legrosszabbkor), de hárman a naplemente óráiban visszajöttek. Félek megnézni azokat a képeket, lehet, hogy nem is akarom, mert meg fog enni a sárga irigység. :D

Amit majdnem elfelejtettem említeni, hogy ez egy szélcsendes zúg volt, bár az is lehet, hogy pont alábbhagyott a légmozgás. Szóval igazán kellemes időnk lett a végére.

2017-01-03 | hozzászólások (4) | Teljes cikk megtekintése

A téli szünetet egy rövid sétával zártuk. Miután a horgásztavaktól elzavart bennünket (két anyukáról és két gyerekről van szó) egy nem kedves és nem is fiatal ember, mert hogy az magánterület, bekanyarodtunk az erdőbe, ahol őt már nem zavartuk. Ellenben megjegyezte, hogy onnan majd a vadászok zavarnak ki, én meg mondtam neki, „fogadjunk, hogy nem fognak”. Nekem lett igazam.
Innentől fogva a befagyott pocsolyák fotogén részleteit fürkésztük (főleg én, később Enikő is, csak Péter nem, mert ő leginkább láthatatlan erőkkel harcolt) és egyfolytában harcban álltunk (na jó, csak én) a gyerekekkel, hogy melyik jég törhető és melyik nem.

tollar_eszter_jeges_01.jpg

tollar_eszter_jeges_02.jpg

tollar_eszter_jeges_03.jpg

tollar_eszter_jeges_04.jpg

tollar_eszter_jeges_05.jpg

tollar_eszter_jeges_06.jpg

tollar_eszter_jeges_07.jpg

tollar_eszter_jeges_08.jpg

tollar_eszter_jeges_09.jpg

Szerettünk volna naplementére visszaérni a tiltott területre, hisz a nem kedves ember már túl járt hetedhét határon, de végül nem sikerült. Így maradt ez a pár kép itt fent. :)

Az oldalon elhelyezett fotók Tollár Eszter tulajdonát képezik. Bárminemű felhasználásuk a szerző engedélyével lehetséges.