Instagram
2020-01-31 | hozzászólások (0) | Teljes cikk megtekintése

Amikor reggel felhúztam a redőnyt és megláttam a ködöt, fölötte meg a pislákoló napot, tudtam, hogy újra szerencsém lesz egy ködszivárványhoz. Ősszel háromszor éltem át a látványát, így pontosan tudtam, mi kell ehhez a jelenséghez. Előkészítettem a tükrös gépemet, amit lustaságból csak igazán indokolt esetben cipelek magammal. Minden adott volt. Nem kapkodtam, a háztartási gépeket elindítottam, hogy mire hazaérek, minden fontos házimunka „elvégeződjön”. Ez ám az élet! :D

Az út eleje ebben a hangulatban telt, ha nincs más egyéb csoda, nekem ez a ködös-napos hangulat is bőven megfelel, hogy jó közérzettel induljon a nap. 

Különösebb izgalom nélkül nézegettem a hátam mögé, vártam, hogy mikor kezdődik...

tollar_eszter_07_morninglights_magyar_vizsla.jpg

És el is kezdődött, ahogy az meg volt írva. Nem kellett csalódnom. Most volt türelmem kivárni, amíg az egész ív megjelenik, csak akkor álltam neki fotózni. Annyi hiba csúszott csak a számításomba, hogy az ultranagy látószögű objektívet nem tettem el, így panoráma képeket kellett készítenem. Bár, talán jobban is jártam így.

tollar_eszter_08_kodszivarvany_fogbow.jpg

Közben Neo a hátam mögött garázdálkodott, talált pl. valami tiltott ehető dolgot – kihasználva a figyelmetlenségemet –, amitől nagyon boldog volt. 

tollar_eszter_09_morninglights.jpg

Büntetésből beállítottam bio díszletnek a képre. 

tollar_eszter_10_kodszivarvany_fogbow_magyar_vizsla.jpg

Ebből a jelentből jobbat szerettem volna kihozni, de a huszadik próbálkozás után feladtam. 

tollar_eszter_11_kodszivarvany_fogbow_magyar_vizsla.jpg

Ahogy egyre feljebb jött a nap, lassan eltűnt a ködív. 

tollar_eszter_12_magyar_vizsla.jpg

De a köd még tartotta magát. 

tollar_eszter_13_morninglights.jpg

tollar_eszter_14_morninglights.jpg

A nap-köd kombó ragyogó dolgokat képes alkotni. :) 

tollar_eszter_15_morninglights.jpg

tollar_eszter_16_morninglights.jpg

Indultunk már hazafelé. Időnként hátrakacsintottam a fénynyalábokat fürkészve. Aztán jött ez a jelenség. Nem szembe, hanem jó messze a hátam mögött. Én meg hanyatt-homlok indultam vissza, a fény felé, be az olvadt szántóra és magyaráztam a kutyának, hogy menjen oda a fénysugarak alá. De messze voltunk, meg emberül sem ért... szóval nem volt könnyű a dolgom. Tapsikoltam a sárban, egzecíroztam a kutyát, objektívet cseréltem és izgultam, hogy maradjon még egy kicsit ez fényár. Majd elkészült ez a kép, amivel elégedett voltam. Végre megnyugodhattam, nagy levegő, ki a sárból... A nap pár perc múlva feloszlatta a maradék párát, én pedig ténylegesen hazafelé vehettem az irányt, a kutya meg ugye oda megy, ahova én, jött ő is hűségesen. Fogalma nem volt, hogy mennyi lájkot szerez majd nekem a Facebookon. Jó neki. :) 

tollar_eszter_17_morninglights_magyar_vizsla.jpg

Igen, a fagyott, meg olvadt sáros pocsolyák továbbra sem hagynak békén, hazaúton szakítottam pár másodpercet rájuk, csak úgy megszokásból és mert fantasztikusak. 

tollar_eszter_19_morninglights.jpg

tollar_eszter_18_morninglights.jpg

Ilyen volt ősszel a ködszivárvány:
ÉGI ÁLDÁS (VAGY MI?)

 

2020-01-25 | hozzászólások (0) | Teljes cikk megtekintése

Még decemberben pattant ki a fejemből, hogy menjünk el családilag-barátilag Plitvicére január közepén, hátha pont fagyni fog és akkor de szép lesz. Így utólag nem kizárt, hogy jobb döntés lett volna spontánabb módon választani időpontot, mert a kiszemelt hétvége előtt két héttel erre lett is volna esélyünk. 

Habár tőlünk nincs igazán messze a hely, a gyerekekre való tekintettel jobbnak láttuk, ha egy éjszakát eltöltünk a közelben. Szóval szombaton kényelmesen indultunk és Csillu rég dédelgetett terve szerint odafelé eltöltöttünk egy kis időt Slunj-ban. Itt láthatták a gyerekeink életük első vízeséseit. 

tollar_eszter_01_slunj.jpg

tollar_eszter_02_slunj.jpg

tollar_eszter_03_slunj.jpg
Fotó: Csillu

Én meg a kis kompakt gépemmel, állvány nélkül próbáltam valamit alkotni. Így fekete-fehérben és kicsiben egész mutatósak is lettek. :D

tollar_eszter_04_slunj.jpg

tollar_eszter_05_slunj.jpg

Csillu erős ráhatására összehoztunk egy képet a teljes csapatról, ami nem lett egy világszám fotó, de mivel az egész kiránduláson ez az egy csoportkép készült, ezért idebiggyesztettem. :)

tollar_eszter_06_slunj.jpg

Szállásunk első osztályú volt, meg is kapta tőlünk a 10-es értékelést a Booking-on minden szempontból. Amikor kiválasztottuk, az volt az egyik vicces szempont, hogy a képek között volt jó néhány havas is. Meg is beszéltük, hogy ha nem lesz hó, akkor csúnyán lehúzzuk őket. :D  Végül erre nem volt szükség, mert az éjszaka folyamán pont esett annyi, ami bearanyozta a napunkat. Varázslatos hangulatot teremtett, mint a hó általában. Egy ilyen helyszínen meg különösen szívmelengető ez a végeláthatatlan fehérség. 

tollar_eszter_07_plitvice.jpg

tollar_eszter_09_plitvice.jpg

tollar_eszter_10_plitvice.jpg

tollar_eszter_11_plitvice.jpg

tollar_eszter_12_plitvice.jpg

A gyerekek már a legelején elkezdték a leszakadást, nem bírják, ha dirigálunk nekik. :D

tollar_eszter_13_plitvice.jpg

tollar_eszter_14_plitvice.jpg

tollar_eszter_15_plitvice.jpg

Vonulnak a japán turisták. :D

tollar_eszter_16_plitvice.jpg

Nem a leglátványosabb, de a legnagyobb vízesés aljánál elidőztünk kicsit. (Mondjuk tud ez látványosabb is lenni, ha a vízhozam nagyobb. Volt szerencsém hozzá két alkalommal is... Na akkor ez az odacsücsülős szikla nem megközelíthető.)

tollar_eszter_17_plitvice.jpg

Őrület, hogy mekkorák már ezek a gyerekek. Igaz, én nem érzem ezt a „most születtek” feeling-et, de meg bírok lepődni, ha felkészületlenül rájuk nézek. :)

tollar_eszter_18_plitvice.jpg

A bakancslistámon volt egy ilyen kép elkészítése. Pipa, mehetünk tovább... 

tollar_eszter_19_plitvice.jpg

tollar_eszter_20_plitvice.jpg

tollar_eszter_21_plitvice.jpg

tollar_eszter_22_plitvice.jpg

tollar_eszter_23_plitvice.jpg

tollar_eszter_24_plitvice.jpg

tollar_eszter_25_plitvice.jpg

tollar_eszter_26_plitvice.jpg

Csilluval 20 éve jártunk ugyanitt, akkor hóolvadás után. Olyan magas volt a vízállás, hogy a turistautakon végig hömpölygött a víz. Most nem kellett a bakancsbeázás miatt aggódnunk. 

tollar_eszter_27_plitvice.jpg

Aztán hajókáztunk egyet, végül visszasétáltunk az autóhoz. Addigra a hó 90%-a elolvadt, így nem készültek már olyan képek, amiket szívesen mutogatnék, így zárásnak marad ez a kettő. 

tollar_eszter_28_plitvice.jpg

tollar_eszter_29_plitvice.jpg

Furcsa mód, télen a park szebbik (változatosabb) része le van zárva, pedig a legtöbb kedvcsináló téli fotókon megjelennek a „felső” helyszínek is.

Három éve Zitával:
PLITVICE PROJEKT, A MESÉK BIRODALMA

2020-01-16 | hozzászólások (2) | Teljes cikk megtekintése

Azt hiszem, nem voltam egyedül az elmúlt napokban, aki kiment a hidegbe fotózni. Végre felénk is megmaradt a zúzmara, még ha csak másfél napra is. 

Nagyon messze nem mentem, ami lehet, hogy hiba volt, de nem mertem megkockáztatni, hogy egy hirtelen jött napsütés eltüntesse a csipkéket a fákról. Meg amúgy is kinéztem ezt a területet még tavaly – ami a házunktól 3 percnyi autózásra található. Elképzeltem, ahogy belepi a zúzmara a tájat és az milyen gyönyörű lesz. Egy évnek el kellett telnie, hogy valóra váljon a képzelet (mi lenne, ha nagy dolgokról álmodnék?). Az első reggel igazi fehér és fagyos volt, minden kint töltött perc kincset ért. Igaz, hogy a tájkép készítés nem akart működni, de azért erőltettem.

tollar_eszter_01.jpg

tollar_eszter_02.jpg

tollar_eszter_03.jpg

tollar_eszter_04.jpg

tollar_eszter_05.jpg

Amikor viszont Neo a képbe került, egyre elégedettebb lettem. :) Oké, lehet, hogy nem pont a következő kép a csúcs, de kezdetnek jó. (Teszem hozzá gyorsan, hogy nem véletlen fotó, komoly munkámba telt a megfelelő helyre terelni.)

tollar_eszter_06.jpg

Alapvetően persze készséges fotóalany, na meg szép is, ráadásul frankón terepszínű. Nagyon elégedett vagyok vele. :)

tollar_eszter_07.jpg

tollar_eszter_08.jpg

tollar_eszter_09.jpg

tollar_eszter_10.jpg

tollar_eszter_11.jpg

Másnap a halastavaknál kezdtem. Onnan most csak egy képet mutatok. Ez egy panoráma mobilfotó, a minőség hagy kívánnivalót maga után, de így kicsiben jól mutat.  

tollar_eszter_12.jpg

A majdnem két órás séta végeztével, „rettenetes” dolog történt... Elkezdett pislákolni a nap. A távolban láttam, hogy rajzolja át a tájat, engem pedig várt a „home office”. Mígnem az történt, hogy felülírtam a terveimet, ekkor sietősre vettem a lépteimet. Hazaérve bepattantunk Neo-val az autóba és padlógázzal visszamentem az előző napi területre. Ott pedig rohamléptekkel kellett fotózni, mert nem csak a nap gyilkolta a zúzmarát, de a szél is erős volt. 

Varázslatosan gyönyörű volt, de végig azt éreztem, hogy nem tudom jól visszaadni, amit látok és különben is, sokkal jobb helyen kellene lennem. Neo sem volt olyan készséges, és én is türelmetlenebb voltam. Meglepő módon majdnem egy óra így is jutott megörökíteni a látottakat, így utólag pedig azt kell mondjam, hogy nem vagyok annyira elégedetlen. :)

tollar_eszter_13.jpg

tollar_eszter_14.jpg

tollar_eszter_15.jpg

tollar_eszter_16.jpg

tollar_eszter_17.jpg

tollar_eszter_18.jpg

tollar_eszter_19.jpg

tollar_eszter_20.jpg

tollar_eszter_21.jpg

tollar_eszter_22.jpg

tollar_eszter_23.jpg

tollar_eszter_24.jpg

tollar_eszter_26.jpg

Jó kis villanyoszlop, nem bírtam kihagyni. :)

tollar_eszter_27.jpg

Kovács Krisztián határozott kérésére pedig most idebiggyesztek egy linket, ahol nagy méretben is megtekinthetőek a képek:
EZ AZ A LINK

Az oldalon elhelyezett fotók Tollár Eszter tulajdonát képezik. Bárminemű felhasználásuk a szerző engedélyével lehetséges.