Instagram
Kockás liliom: pipa
2016-03-20 | hozzászólások (0)

Védett növénykéről van szó, véletlenül belebotlani nem nagyon lehet, általában szájhagyomány útján terjed a lelőhelye. A képeken, amik a neten keringenek róla, azt gondolná az ember, hogy könnyű észrevenni a réten, de ez nincs feltétlenül így, esetenként úgy beleolvad a környezetbe, hogy pl. tegnap is akkor vettem észre, amikor kis híján ráléptem. Szerencsére megúszta, és a többi is. :)
Tegnap 5.00-ra beállítottam az ébresztőórát abban bízva, hogy a hajnali napsütésbe, harmatcseppekkel körülvéve le tudom úgy fényképezni őket, ahogy tőlem (és a felszerelésem képességeiből) legjobban telik.

Az én drága kiskutyám 4.30-kor úgy döntött, hogy ki szeretne egyet ülni az udvar közepére, majd ugatni egy sort, ennek érdekében, halk nyüszköléssel és kevésbé halk körömkopogással ébresztett fel. Hát nem voltam épp boldog tőle (hogy úgy mondjam), főleg mert miután visszafeküdtem, hátha tudok még pihenni a maradék fél órában, ő kb. 5 perc után mégis inkább vissza akart feküdni a helyére a nappaliba, azaz újra ki kellett kelnem az ágyból, hogy beengedjem. (Ezt csinálja majdnem minden éjjel, csak a kint töltött időintervallum változó.)

Fél 6 körül ültem autóba, a cél nagyjából 30 km-re volt, a hőmérséklet fagypont körül mozgott, de nulla alá azért nem ment. Kelet felől felhő borította az égboltot, gondoltam is, hogy nem kellett volna beleélnem magam a napsütésbe, attól tartottam, hogy koppanni fogok. Célba értem, feltűnő táblák jelezték, hogy jó helyen járok: természetvédelmi terület. Még mindig a felhők uralkodtak kelet felől, de a remény szikrája már látszott, talán át tud törni a fény rajtuk, de legalábbis fölöttük. És úgy is lett:

tollar_eszter_01_sunrise.jpg

tollar_eszter_02_sunrise.jpg

Volt bőven időm rátalálni a kockás liliomokra, mielőtt a nap fénye elég erős lett volna a fotózáshoz. Ekkor még deresek voltak a kis virágok.

tollar_eszter_03_kockaslilom_fritillaria_meleagris.jpg 

Két példányt találtam, amik fényképezésre alkalmas helyen voltak, velük vacakoltam nem egész egy órát. Soknak hangzik, mert sok is volt két szál virágra.

tollar_eszter_04_kockaslilom_fritillaria_meleagris.jpg 

tollar_eszter_05_kockaslilom_fritillaria_meleagris.jpg

tollar_eszter_06_kockaslilom_fritillaria_meleagris.jpg

Azt hiszem, ezt a projektet is pipálhatom, nem hinném, hogy jelenlegi felszerelésemmel és érdeklődésemmel, ezeknél jobbat tudnék alkotni.

Nincs hozzászólás!

captcha
Kérjük, adja meg az ellenőrző kódot!
Az oldalon elhelyezett fotók Tollár Eszter tulajdonát képezik. Bárminemű felhasználásuk a szerző engedélyével lehetséges.